Przepis i sposób przygotowania na: Tort bananowo-czekoladowy
Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę.
Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki (użyłam foremki o średnicy 18 cm).
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Przygotowujemy masę jasną.
Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem.
Następnie trzepaczką na najmniejszych obrotach łączymy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Przygotowujemy masę czekoladową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem.
Następnie trzepaczką na najmniejszych obrotach łączymy serek mascarpone z kakao i roztopioną czekoladą.
Dodajemy śmietankę i dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 4 części.
Każdą nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Biszkopty przekładamy obiema masami.
Ja za pomocą rękawa cukierniczego na każdym krążku ciasta wyciskałam masy na przemian dzięki czemu po przekrojeniu wyszła mozaika.
Na jasnej masie rozkładamy pokrojonego i skropionego cytryną banana.
Wierzch torcika ozdabiamy według uznania.
Torcik wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego :)