Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń - przepis podstawowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 1 litr
żółtko jajek 2 szt
mąka pszenna 8 łyżek
cukier waniliowy 1 opakowanie
aromat pomarańczowy 1 opakowanie
cukier kryształ 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń - przepis podstawowy

Makę przesiać, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Dodać żółtko oraz 2 szkl mleka. Resztę mleka w tym czasie zagotować. Wymienione wcześniej składniki wymieszać na jednolitą zawiesinę. Gdy mleko się zagotuje wlać do garnka mieszankę i cały czas mieszać aby nie powstały grudki. Mieszać aż budyń zgęstnieje, po czym dodać olejek pomarańczowy i dobrze wymieszać. Gorący rozlać do pucharków i odstawić do ostygnięcia.

* jeżeli ktoś lubi efektowne desery to polecam zmielić paczę biszkoptów oraz dodać różowe wiórki kokosowe. Wtedy do przeźroczystych szklanek układami warstwami: biszkopty, budyń, wiórki i tak aż do napełnienia całej szklanki.

*zamiast olejku pomarańczowego możemy dodać rozpuszczalne kakao - mamy wtedy wersję czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak