Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy z kremem śmietankowo-kawowym
- Przełożyć na sitko i dokładnie osączyć z nadmiaru płynu.
- Za pomocą malaksera lub maszynki z gęstym sitkiem zmielić/ 2 razy/.
- Białka oddzielić od zółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok
z cytryny i aromat.
- Stopniowo dodawać zmielony mak, bułkę tartą zmieszaną z herbatnikami i proszkiem , drobno pokrojone migdały, startą czekoladę, a na koniec sztywno ubitą pianę.
- Delikatnie wymieszać.
- Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piec w średnio gorącym piekarniku /160-170 st.C./ ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto dobrze wystudzić w foremce, wyjąć i przekroić w poprzek na 2 części.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę.
- Serek mascarpone utrzeć dodajac zimną kawę oraz likier i delikatnie połączyć z ubitą smietaną.
- Gotową masą przełożyć krążki ciasta makowego.
Wierzch posmarować cieńką warstwą kremu, udekorować płatkami migdałowymi i bitą śmietaną.