Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z gruszek na zimę

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 4 kg
woda
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z gruszek na zimę

Gruszki przebrać, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Najlepiej żeby były to gruszki twarde, wtedy możemy owoce wykorzystać do ciast. Miękkie owoce rozpadną się podczas pasteryzowania. Gruszki układamy ciasno w słoikach, do każdego słoika wsypujemy czubatą łyżkę cukru. Zalewamy wrzątkiem do poziomu 1cm od pokrywki. Wycieramy brzegi, mocno zakręcamy. Wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzujemy ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 10.02.2014 08:12
pyszny kompocik
Piter 31 30.04.2013 14:49
Świetny kompot.
Beata23 24.04.2013 08:10
też takie robię
Wafelek2601 08.03.2013 20:37
smaczny jest domowy kompocik
RenataZ-et 06.03.2013 23:04
uwielbiam taki domowy kompocik z gruszek
IwonaKa 05.02.2013 14:15
pycha,bardzo lubię taki kompot
Kate131 13.01.2013 10:29
pycha
pajbek 09.01.2013 21:23
Super :-)
Zdzisław 09.01.2013 14:32
lubie kompoty
Cynamonka 09.01.2013 13:46
mam takie zapasy
kupiska 09.01.2013 13:34
Proste a smaczne do deseru
Adam/ZUB3R 09.01.2013 13:34
pyszny!
Konczi 09.01.2013 13:10
super musi byćpyszny
Anula 09.01.2013 12:27
Mam, mam i się cieszę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak