Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany powidłami i masą krówkową
Kroki postępowania
Przygotować bakalie:orzechy i migdały pokroić, rodzynki wypłukać, wysuszyć. Obsypać mąką. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami.
Stopniowo dodawać miód, karmel /przygotowany z 2 łyżek przyrumienionego cukru, rozpuszczonego w 2- łyżkach wody /śmietanę i połowę mąki wymieszanej wcześniej z sodą i przyprawą do piernika. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać z drugą częścią mąki.
Ciasto powinno mieć konsystenję gęstej śmietany.
Na koniec dodać bakalie.
Całość przełożyć na blachę i piec w nagrzanym piekarniku /ok.170st./ok 1 godziny,do momentu, gdy patyczek wbity w sam środek ciasta, będzie po wyjęciu suchy i czysty.
Zimne ciasto należy przekroić tworząc 3 blaty.
Powidło rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim i nałożyć masę krówkową.
Przykryć trzecim plackiem i całość polać polewą czekoladową.
Piernik posypać kokosem lub pokrojonymi orzechami i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.
Czekolada powinna rozpuścić się w śmietanie, a po lekkim przestudzeniu jest gotowa do użycia.
Piernik kroić po całkowitym zastygnięciu.