Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa podana na Ragoût z zielonej soczewicy, marchwi oraz pureé z ziemniaków

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 60 gram
marchew 4 sztuki
czosnek 3 ząbki
szalotki 3 sztuki
ziemniaki 620 gram
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
polędwica wieprzowa 1 sztuka
oliwa 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
miód prawdziwy 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sos pieczeniowy 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa podana na Ragoût z zielonej soczewicy, marchwi oraz pureé z ziemniaków

1. Z polędwicy usunąć wszystkie żyłki i przerosty tłuszczu.

2. Soczewicę wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotuj, aż będzie miękka, ale nie rozgotuje. Czas zależy od czasu namaczania. Namoczona przez noc soczewica powinna gotować się około 10 minut. Jednak około tego czasu sprawdź czy jest już dobra.

3. Następnie odsącz soczewicę i obmyj pod bieżącą zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odłóż na bok.

4. Rozgrzej piekarnik do 220°C.

5. Marchewkę pokrój na równe małe kosteczki około 5mm.

6. Szalotki pokrój w cienkie piórka.

7. Czosnek pokrój na cienkie plasterki.

8. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj marchew. Jeżeli chcesz, aby marchew miała lekko karmelowy posmak, dodaj miodu. Po paru minutach dodaj szalotki i czosnek. Smaż, aż marchew będzie miękka. Na sam koniec dodaj soczewicę. Odstaw.

9. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeżeli pokroisz ziemniaki w małą kosteczkę, szybko się ugotują.

10. Następnie dodaj łyżeczkę masła i zrób z nich purée. Dodaj szczyptę pieprzu.

11. Polędwicę lekko obsmaż. Dla średnio wysmażonej smaż około ½ minuty z każdej strony, do uzyskania brązowej cienkiej skorupki. Dzięki temu z polędwicy nie wypłyną wspaniałe soki podczas pieczenia. Jeśli chcesz, aby polędwiczka była dobrze wysmażona smaż około 2 minut z każdej strony. Najlepiej smażyć na patelni grillowej skropionej oliwą z oliwek. Oprószyć solą i pieprzem.

12. Rozwałkuj ciasto francuskie na długość nieznacznie ponad długość polędwicy.

13. Polędwicę ułóż po środku, na brzegu ciasta. Końcówki ciasta załóż do środka na zakładkę. Zroluj ciasto z polędwicą, tak aby otrzymać wałek. Posmaruj koniec ciasta rozkłóconym jajkiem, aby scalić ciasto.

14. Połóż na blaszce do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem wierzch ciasta.

15. Piecz 25 minut albo aż ciasto będzie złociste.

16. Po tym czasie przełóż polędwiczkę na deskę do krojenia i pozwól chwilę “odpocząć”.

17. Pokrój polędwiczkę na cztery równe części.

18. Używając pierścieni do serwowania potraw (u mnie o średnicy 10cm) nałóż na talerzu najpierw purée, następnie warzywa, a na końcu ułóż kawałek polędwiczki.

19. Wszystko polej ciemnym sosem pieczeniowy.

20. Podawaj od razu.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

27.02.2014 21:09
typowe danie ktore tylko wyglada
27.02.2014 21:08
syf surowe ciasto, surowe mieso
Aleksandra/Olcia 28.10.2013 17:53
mniam,ale danie apetyczne
mela25 11.10.2013 11:43
wygląda przepysznie
Danka 02.10.2013 17:13
pomysłowy przepis
jerzy3 26.04.2013 21:25
długa i wytrawna nazwa,ale mimo to chyba mi posmakuje
agnieszkalider 26.01.2013 16:09
pyszności
miroslawa 17.01.2013 15:10
wygląda bardzo apetycznie, jeszcze nie próbowałam takiej kombinacji, ale soczewicy już używałam w swojej kuchni
Hanna10 16.01.2013 12:14
z pewnością to danie zagości na moim stole
tomek18 13.01.2013 10:37
wygląda rewelacyjnie
Malinka 10.01.2013 20:17
Danie rewelacyjne, a podane po mistrzowsku!
goofy9 09.01.2013 11:48
świetny przepis i cudowne zdjęcie
dwa pokoje z kuchnią 09.01.2013 09:31
ale elegancko podane! danie robi wrażenie!
pajbek 08.01.2013 16:10
Super jedzonko, polecam :-)
fotoviderek 08.01.2013 11:03
Trzeba spróbować. Wygląda pysznie :)
Juleczka20 08.01.2013 10:52
pycha
Sandra9 08.01.2013 09:42
Dziękuję bardzo. Ta potrawa to jest coś co uwielbiam. Szczerze polecam.
sara1 08.01.2013 09:41
pomysłowo i ciekawie przygotowane mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak