Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z dzikiego ryżu z pomarańczami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wody 120 ml
soli szczypta
pomarańcza 1 szt
awokado 1 szt
rukola 30 g
sos
octu balsamicznego 1 łyżka
wody 1 łyżka
oliwy 1 łyżki
sól
miodu 2-3 krople
ryż dziki 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z dzikiego ryżu z pomarańczami

Wodę zagotować ze szczyptą soli, wsypać ryż, gotować 5 minut na średnim ogniu. Ogień zmniejszyć, ryż gotować jeszcze 40 minut pod przykryciem. Odcedzić, dobrze osaczyć na sitku. Pomarańczę podzielić na pół, z jednej polówki wycisnąć sok, resztę owoca podzielić na cząstki zdjąć z niej skórki. Awokado obrać, podzielić na pół, usunąć pestkę. Jedną połówkę pokroić na cząstki, drugą wykorzystać w innym celu. Rukolę oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki o długości 3 cm. Wymieszać z ryżem, przełożyć na środek dużego talerza. Dookoła ryżu umieścić cząstki pomarańczy i awokado. Przygotować sos sałatkowy: sok pomarańczowy połączyć z octem balsamicznym, woda i przyprawami. Dodać oliwę i miód. Przygotowanym sosem polać ryż z owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak