Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blok biszkoptowy z brzoskwiniami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
Pianka:
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
sok z brzoskwiń 1/4 szklanki
mus brzoskwiniowy
brzoskwinie w puszce 1 puszka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
sok z brzoskwiń 1/4 szklanki
kremówka 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Blok biszkoptowy z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Jajka ubić ze szczyptą soli mikserem, powoli dodawać cukier, aż powstanie puszysta masa. Dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Blok biszkoptowy z brzoskwiniami foto
2
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 15 minut w 170 stopniach.
Krok 2 - Blok biszkoptowy z brzoskwiniami foto
3
Jeszcze ciepły biszkopt docinamy do podłużnej keksówki. Na wierz zostawiamy prostokątny kawałek biszkopta do przykrycia.
Krok 3 - Blok biszkoptowy z brzoskwiniami foto
4
Żelatyny do pianki i musu namaczamy w oddzielnych szklankach, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ostawiamy do wystudzenia.
Krok 4 - Blok biszkoptowy z brzoskwiniami foto
5
Śmietanę kremówkę 36 % ubijamy z cukrem pudrem na sztywna pianę. Łączymy z wystudzoną żelatyną (ale nie tężejącą).
Krok 5 - Blok biszkoptowy z brzoskwiniami foto
6
Brzoskwinie miksujemy blenderem i dodajemy żelatynę.
Krok 6 - Blok biszkoptowy z brzoskwiniami foto
7
Nakładamy łyżką porcje śmietany i porcje musu, aż do wyczerpania składników.
Krok 7 - Blok biszkoptowy z brzoskwiniami foto
8
Przykrywamy biszkoptem, obciążamy małą deseczką i wkładamy do lodówki na całą noc.
Krok 8 - Blok biszkoptowy z brzoskwiniami foto
9
Następnego dnia wyciągamy z foremki, ściągamy papier i dekorujemy według uznania.
Krok 9 - Blok biszkoptowy z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.10.2013 08:29
fajnie się prezentuje
Klausia 10.04.2013 07:29
wygląda kapitalnie i nietuzinkowo :)
caralajna 16.02.2013 08:00
wygląda inreresująco, świetny pomysł
IKrakowianka 09.02.2013 21:42
superowy!
rjustysia 13.01.2013 13:09
Naprawdę świetny pomysł na ciasto! Mus brzoskwiniowy i śmietana wyłożona na biszkopt z pewnością również byłaby smaczna, ale tu smak spotęgowany jest dodatkowo bardzo interesującą formą podania. Super!
RenataZ-et 11.01.2013 22:32
ale super pomysł! podoba mi się ten przepis i to bardzo :)
Henryka2 07.01.2013 20:32
Rewelacja! Bardzo mi się podoba!
Joanna83 07.01.2013 20:00
Czekać do następnego dnia? Oj,nie wiem czy bym wytrzymała.Prawdopodobnie nie :) Pięknie wygląda.
teresa18 07.01.2013 18:48
rewelacyjny bloczek
Monika58 07.01.2013 18:02
smacznie :)
Babciagramolka 07.01.2013 17:50
Pięknie wygląda
AURELKA 07.01.2013 17:22
wspaniały wyszedł
sylwia / sytofala 07.01.2013 17:11
rewelacyjnie się prezentuje
babajaga1969 07.01.2013 17:01
pomysłowość nie zna granic :) super pomysł i pyszny deser - smaczne to :)
V_kuchareczka 07.01.2013 17:01
Rewelacja
gosia56 07.01.2013 17:00
super robiłam juz cos podobnego
Mira85 07.01.2013 16:48
rewelacyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak