Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak nieco orientalny
Włożyć udka do rondla, podlać szklanką( lub dwoma ) wody i dusić pod przykryciem. Paprykę oraz pora obrać, pokroić a potem dołożyć do mięsa. Doprawić sosem sojowym, świeżo startym imbirem sola oraz chilli.
Mus z dyni przygotowuję zwykle wcześniej i trzymam w lodówce- wystarczy świeżą dynie oskrobać i udusić na odrobinie wody z dodatkiem soli a potem zmiksować.
Kiedy kurczak zmięknie zagęścić sos musem dyniowym, wzbogacić smak sosem słodko-kwaśnym i dusić około 10 minut. Jeśli uważamy, że sos jest jeszcze za rzadki można rozrobić łyżkę maki ziemniaczanej w odrobinie wody i dolać mieszając do rondelka. Zagotować.
Gotowego kurczaka podawać z ryżem. Smacznego.