Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet świąteczny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 70 dag
wątróbka drobiowa 30 dag
cebula 1 szt duża
czosnek 3 ząbki
marchew 1 szt duża
seler 1 szt mała
jajko 2 szt
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
majeranek 1 łyżeczka
tymianek 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do blaszki
Bułka tarta klasyczna Prymat do blaszki
białko 1 szt
boczek 30 surowy
grzyby suszone 10 szt
bułka czerstwa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet świąteczny

Grzyby zalewamy niewielką ilością wody.Łopatkę i boczek kroimy na kawałki, dodajemy oczyszczone warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, obrany czosnek i przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody.Dodajemy także namoczone grzyby wraz z wodą, w której się namaczały.Wszystko gotujemy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody - pod koniec gotowania powinno zostać ok. 1 szklanki wywaru.Po ugotowaniu warzywa i mięso wyjmujemy a do pozostałego wywaru wkładamy pokrojoną na ćwiartki bułkę aby pochłonęła płyn. Wątróbkę gotujemy ok. 3-5 min - tak by się dobrze sparzyła. Mięso, wątróbkę, warzywa, grzyby i bułkę mielimy w maszynce z drobnym sitkiem - ja mielę dwa razy by pasztet był "drobniejszy".Do powstałej masy dodajemy jajka, doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Blaszkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną, wyrównujemy na wierzchu i smarujemy rozmąconym białkiem. Pieczemy ok. 75 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Vanilla
Vanilla 06.01.2013 20:54
świetny
Monika111 06.01.2013 19:38
pycha! :)
Monika111 06.01.2013 19:37
pycha! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak