Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała kapusta główka 1
mięso mielone kg 1
ryż dag 30
cebula sztuk 4
natka pietruszki pęczek 1/2
mięta pęczek 1/2
tymianek gałązka 3
bazylia gałążka 3
sól szczypta 1
oregano szczypta 1
Przyprawa do zup Kucharek- w plynie łyżeczka 1
masło łyżka 1
koncentrat pomidorowy dag 18
śmietanka 12-procentowa szkl 1/2
mąka łyżka 4
cukier szczypta 1
olej łyżka 2
bulion warzywny litr 2
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta 1

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami

Kroki postępowania

1
W zasadzie nie wiele różni się od podstawowej wersji gołąbków jakie robi moja Mama. Ja eksperymentuję ze smakami gołąbków .Zmieniam sosy w których je podaję , dodatki do farszu .Tym razem proponuję doprawienie ziołami włoskimi i nadanie im trochę innego smaku niż te codzienne.
Krok 1 - Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami foto
2
Ugotować na pół twardo ryż - odcedzić dokładnie .
Krok 2 - Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami foto
3
Cebulę obrać i drobno pokroić , a następnie usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
Krok 3 - Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami foto
4
Usiekać umytą świeże zioła.
Przygotować farsz do gołąbków mieszając mięso, ryż , cebulę, 3/4 świeżych ziół . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem ,oregano, maggi w płynie.
Krok 4 - Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami foto
5
Kapustę parzyć ( ułożoną w garnku zalana wodą doprowadzać do wrzenia i zdejmować ostrożnie kolejno sparzone największe liście ).
Krok 5 - Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami foto
6
Liście które mają zgrubienie u nasady wyrównać poprzez ścięcie ich ( zgrubień ) nożem ) .
Krok 6 - Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami foto
7
Na środek liścia nakładać farsz.
Krok 7 - Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami foto
8
Liść zwijać zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
Krok 8 - Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami foto
9
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem.
Krok 9 - Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami foto
10
Ułożyć ściśle gołąbki .
Krok 10 - Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami foto
11
Zalać bulionem . Dusić 1 godzinę.
Krok 11 - Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami foto
12
Wyjąć gołąbki z garnka .
Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy .
Na małej patelni rozgrzać masło - wrzucić resztę ziół i podsmażyć. Dodać do sosu.
Zagęścić sos mąką wymieszaną z zimną wodą . Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku.
Gołąbki włożyć ponownie do sosu i dusić kilka minut by nabrały smaku.

* z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków

** resztę kapusty posiekać jak na bigos i obgotować - można z niej zrobić bigos, kapuśniak , jarzynkę
Krok 12 - Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 19.01.2014 20:26
mniam mniam
Ela6 06.01.2013 22:46
uwielbiam gołąbki :)
Gracer 06.01.2013 17:44
smaczne bardzo ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak