Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy keks

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 15 dag
cukier puder 20 dag
jaja 5 sztuk
alkohol 1 kieliszek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kandyzowana skórka pomarańczowa 3 łyżki
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy keks

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i rumem. Następnie delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Powoli dosypywać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już miała jednolitą konsystencję należy dodać pokrojone bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki i piec przez około 60 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie ostudzić keks i polać gotowym lukrem, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.12.2013 17:32
bardzo smaczny jest taki keks
ben-ka 20.11.2011 22:26
lubię i robię keksy bo przynajmniej dłużej poleżą.
bercik1 17.10.2011 23:32
Lubię domowe keksy
Rogalik 15.09.2011 22:43
pycha
irenka 29.04.2011 21:55
pyszny deser
Iwusia 20.07.2010 15:57
Robię podobne i jest wspaniałe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak