Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z nadzieniem serowym podany z sosem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
ser żółty 2 plastry
oliwa
sól
pieprz
oliwki 7 sztuk
pomidor 1 sztuka
rzodkiewki 2 sztuki
serek mascarpone 2 łyzki
jogurt naturalny 3 łyzki
koperek
cytryna 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
chipsy 15 serowe
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 20 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z nadzieniem serowym podany z sosem

1. Pierś z kurczaka nacinamy i robimy kieszeń którą nacieramy chili w proszku i wkładamy plaster żółtego sera ostrego.
2. Robimy panierkę z bułki tartej, chipsów o smaku sera , które to wałkiem rozdrabniamy. Na osobnym talerzu roztrzepujemy 1 jajko
3. Pierś obtaczamy w jajku potem w panierce, potem znowu w jajku i panierce. Skórka jest chrupiąca jak dwa razy się panieruje.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju. Druga wersja kurczaka na ostro to małe kawałki kurczaka obtaczamy w panierce i mamy małe przekąski. Smażymy aż skórka się zarumieni
5. Sos robimy z jogurtu , serka mascarpone , starty ogórek zielony, mieszamy to razem dodajemy chili szczyptę , sól, i rozdrobniony czosnek 2 ząbki. Dekorujemy koperkiem
6. Sos podajemy na łódce z ogórka. Potrzebujemy długiego ogórka. Musimy naciąć 3 paski wzdłuż z góry ogórka ale nie do końca. Środkowy pasek mocujemy na samej górze na plasterku ogórka i mocujemy wykałaczką. Dwa boczne paski zwijamy w rulon i mocujemy po bokach wykałaczką. Środek miąższ ogórka wydrążamy nożem zebu zrobić miejsce na sos. Całość dekorujemy rzodkiewką.
7. Pomidora przecinamy na pół i układamy na talerzu. Nacinamy w kilku miejscach i wkładamy pieprz czarny, ma powstać biedronka. Z oliwek tniemy paseczki cienkie i robimy nogi. Z połówki oliwki robimy głowę. Na wykałaczkę nakładamy po 3 oliwki i robimy wiosła z nich, tak przygotowujmy dwa wiosła. Talerz dekorujemy oliwkami i chipsami.
8. 3 plastry limonki nacinany do połowy, wyginamy każdy plaster i układamy na talerzu
Danie jest piekielnie ostre

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 21.01.2014 08:57
Wygląda przepysznie.
Anna133 02.03.2013 20:35
cudowne kolorowe danie
IwonaKa 05.02.2013 14:06
pychotka
Dorota37 03.02.2013 14:54
zjadła bym sobie
Dorian 29.01.2013 15:00
apetycznie wyglada
agnieszka214 28.01.2013 14:06
smacznie
agnieszka214 28.01.2013 14:06
smacznie
Alex_M 26.01.2013 11:30
taki kurczak jest pyszny!
Beata23 16.01.2013 10:16
ładnie wygląda
Monika58 06.01.2013 13:35
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak