Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Skrzydełka po diabelsku w chrupiącym sezamie "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka z kurczaka 6 szt
sos sojowy 1 łyżka
olej 2 łyżki
sezam 4 łyżki
imbir 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
musztarda ostra 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyzka
sól 1 łyzeczka
wino deserowe 50 ml
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: " Skrzydełka po diabelsku w chrupiącym sezamie "

Skrzydełka czyścimy.

Odcinamy końce.

Skrapiamy sosem sojowym.

Nacieramy imbirem.

Odstawiamy na 15 minut.

Zalewamy winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Po tym czasie odsączamy z zalewy
( nie wylewamy jej! ).

Smarujemy miodem i musztardą.

Obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Odstawiamy na chwilę.

Papryki drobniutko kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Podsmażamy ziarna sezamu.

Dodajemy skrzydełka.

Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor.

Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili.

Odrobinę solimy.

Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.

Podajemy np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 19.01.2013 00:22
mmm super:]
goofy9 10.01.2013 22:07
o to coś dla mnie
ewka1978 06.01.2013 12:17
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak