Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truflowy sernik

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 500 g
jajko 4 sztuki
cukier drobny 1/2 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
śmietana 30% 150 ml
czekolada gorzka 200 g
alkohol 2-3 łyżki
podłoże
herbatniki 150 g
masło/margaryna 50 g
orzechy włoskie 80 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Truflowy sernik

Masło lub margarynę roztopić. Herbatniki lub ciastka degistive z czekoladą pokruszyć i połączyć w mielonymi orzechami(lub migdałami) i połączyć z masłem.
Całość wyrobić i nałożyć na spód tortownicy 24 średnicy i zapiec ok. 10minut w piekarniku 180 stopni.

Masa serowa:

Śmietanę podgrzać i dodać do niej pokruszoną czekoladę. Mieszać aż powstanie jednolita masa delikatnie podgrzewając - najlepiej już w kąpieli wodnej. Masę odłożyć gdy tylko się stanie jednolita.

Serek mascarpone wymieszać razem ze wszystkimi składnikami - mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, cukier i jajka w całości, zostawić alkohol i czekoladę. Gdy czekolada będzie ostudzona dodać czekoladę oraz alkohol (najlepiej likier kawowy lub czekoladowy, ewentualnie wódkę). Masę wymieszać. Będzie dość płynna i wylać ją do foremki z podpieczonym spodem.

Wstawić do piekarnika na ok. 60-70 minut w temp, 175 stopni. Wyjąć gdy ciasto w środku nie będzie mocno się trząść - w czasie stygnięcia ściągnie się bardziej ale i też trochę opadnie. Studzić w uchylonym piekarniku, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 11.02.2013 20:09
wyjątkowo smacznie wygląda!
Anna169Hosz 30.01.2013 12:28
Prawdziwe pyszności!
owca441 06.01.2013 15:56
bajeczny
agnieszka214 06.01.2013 15:43
lubei takei połaczenie
kasienka23 06.01.2013 12:53
apetyczny
sara1 06.01.2013 11:55
pychotka
PaniMISIOWA 06.01.2013 11:31
wygląda bajecznie
haniaa 06.01.2013 11:21
Anna S. w przypadku tego przepisu śmietany nie można zagotować. Masz ją podgrzać a czekolada jak się rozpuści nie ma być gorąca tylko ciepła ;) tutaj się uda ;)
Rafał10 06.01.2013 11:17
wygląda wspaniale, i po składnikach widać że musi być pyszny !
Renataj 06.01.2013 11:10
Pewnie jest bardzo smaczny.
Renataj 06.01.2013 11:10
Pewnie jest bardzo smaczny.
Anna133 06.01.2013 10:48
pieczone mascarpone ,ciekawe bardzo , ja kiedyś próbowałam gotowac śmietankę ,ale jakosć mi nie gęstniała :(
Botwinka 06.01.2013 10:47
świetne ciacho
Paolcia 06.01.2013 10:42
łałłłłłłłłł
Kasnaj 06.01.2013 10:33
Super torcik :) takiego jeszcze nie jadłam mniammm
Krzysztof15 06.01.2013 10:32
super
ewka1978 06.01.2013 10:22
na pewno smaczne
haniaa 06.01.2013 10:20
Trzeba trzeba, ciasto ma dość specyficzny smak, bardzo wykwintny, czuć bardzo dobrze gorzką czekoladę. Gdyby ktoś jednak chciał trochę słodszy to dodać 2 łyżki cukru więcej, ale nie więcej bo będzie za słodkie...
haniaa 06.01.2013 10:20
Trzeba trzeba, ciasto ma dość specyficzny smak, bardzo wykwintny, czuć bardzo dobrze gorzką czekoladę. Gdyby ktoś jednak chciał trochę słodszy to dodać 2 łyżki cukru więcej, ale nie więcej bo będzie za słodkie...
fotoviderek 06.01.2013 10:12
Obiecujący przepis. Trzeba spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak