Przepis i sposób przygotowania na: Truflowy sernik
Całość wyrobić i nałożyć na spód tortownicy 24 średnicy i zapiec ok. 10minut w piekarniku 180 stopni.
Masa serowa:
Śmietanę podgrzać i dodać do niej pokruszoną czekoladę. Mieszać aż powstanie jednolita masa delikatnie podgrzewając - najlepiej już w kąpieli wodnej. Masę odłożyć gdy tylko się stanie jednolita.
Serek mascarpone wymieszać razem ze wszystkimi składnikami - mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, cukier i jajka w całości, zostawić alkohol i czekoladę. Gdy czekolada będzie ostudzona dodać czekoladę oraz alkohol (najlepiej likier kawowy lub czekoladowy, ewentualnie wódkę). Masę wymieszać. Będzie dość płynna i wylać ją do foremki z podpieczonym spodem.
Wstawić do piekarnika na ok. 60-70 minut w temp, 175 stopni. Wyjąć gdy ciasto w środku nie będzie mocno się trząść - w czasie stygnięcia ściągnie się bardziej ale i też trochę opadnie. Studzić w uchylonym piekarniku, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.