Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DROŻDŻOWE BUŁECZKI BABCI KRYSI !

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kg
drożdże 5 dag
żółtko jajek 5 szt
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
margaryna 10 dag
mleko 1,5 szkl
konfitura do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻOWE BUŁECZKI BABCI KRYSI !

Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem na konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z cukrem pudem i cukrem waniliowym i wystypujemy na stolnię. Robimy na środku dołek i wlewamy tak rozczyn oraz rozmącone żółka. Wyrabiamy ciasto dodając mleko. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy placek. Nastpnie robimy szklanką kółka. Na środku każdego nakładamy konfiturę, a brzego ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 16.03.2013 21:38
takich bułeczek bym sama zjadła
Bernadeta 22.01.2013 13:27
moja mama czasem robi podobne
Krystyna32 11.01.2013 14:39
pycha
MAR3STA 07.01.2013 16:11
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak