Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik świąteczny

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
cukier 20 dag
jajko 2 sztuki
mleko 1 niecała szklanka
margaryna pół kostki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 3 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3/4 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik świąteczny

Do rondelka dać margarynę i rozpuścić. Odłożyć na bok do wystudzenia. Mikserem utrzeć jajka z cukrem.Następnie dodawać mleko, później przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i kakao, oraz przyprawę do piernika. Cały czas miksować. Na koniec wlać roztopioną (letnią) margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej margaryną formy (keksówki) i piec ok. 65 minut w 180 st. Przygotować lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki wrzącej wody Wymieszać ze sobą do uzyskania płynnej substancji. Polać po pierniku. Odstawić do stwardnienia lukru. Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 21.01.2013 22:02
świetny przepis
Gracer 04.01.2013 20:54
super, wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak