Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kremówką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 sztuk
cukier 5 łyżek
mąka 5 łyżek
mąka ziemniaczana 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
mleko 500 ml
margaryna 1 kostka
cukier 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
żółtko jajek 5 sztuk
cukier wanilinowy 2 opakowania
cukier puder 1 szklanka
Masa śmietankowa
śmietana kremowa 30% lub 36% 600 ml
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremówką

BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania twardej piany. Następnie dodawać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsiać do miski z pianą i wymieszać łyżką. Całość przelać do brytfanny i piec ok. 25 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i przekroić wzdłuż na pół jak będzie już letni. MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej części rozpuścić wszystkie składniki prócz margaryny i cukru. Wlać mleko z rozmąconymi składnikami do gotującego się mleka i mieszać aż zrobi się budyń. Ostudzić. Margarynę zmiksować z cukrem. Dodawać po trochu zimnego budyniu. Przełożyć masę na dolną część biszkopta. Śmietanę ubić a następnie dodać do niej cukier puder. Ubitą i wymieszaną pianę przełożyć na placek z masą. Wyrównać. Przykryć górną częścią biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Całość włożyć na godzinę do lodówki. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 27.10.2013 12:17
Oj bardzo bardzo bym zjadła jeden kawałeczek.
miroslawa 04.01.2013 20:50
fajne słodkości
Piotr-21 04.01.2013 18:53
dobre
Barbara/zuza22_85 04.01.2013 18:43
smaczny
Kasnaj 04.01.2013 18:41
i jak tu przejść na dietę?
Marcin Vw1 04.01.2013 18:19
znakomite ciasto
kasienka23 04.01.2013 18:17
proste i smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak