Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pomarańczowo-orzechowe

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 320 g
cukier puder 320 g
olej 10 łyzki
jajko 5
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczka
kakao 2 łyżek
MASA POMARAŃCZOWA :
śmietanka kremowa 300 ml
mascarpone 125 g
gorzka czekolada 100 g
śmietanfix 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżka
starta skórka z pomarańczy 1 szt
sok z pomarańczy 30 ml
kandyzowana skórka pomarańczow 40 g
MASA ORZECHOWA:
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 400 ml
mascarpone 125 g
orzechy włoskie 150 g
masło 100 g
Polewa:
margaryna 125 g
mleko 4 łyżki
cukier puder 4 łyżki
mleko w proszku 4 łyżki
kakao 2 łyżki
kandyzowana skórka z pomarańcz 60 g
woda zimna 10 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pomarańczowo-orzechowe

Na początek przygotowujemy ciasto.

Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.

Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 40 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka").

Przygotowujemy masę pomarańczową.

Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

Następnie miksujemy serek mascarpone z roztopioną czekoladą, sokiem i skórką pomarańczy.

Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.

Dodajemy kandyzowną skórkę i dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Przygotowujemy masę orzechową.

Robimy budyń w 0,4 l mleka. Jeśli jest bez cukru to dodajemy tyle ile napisane jest na opakowaniu.

Budyń odstawiamy do ostudzenia.

Wystudzony miksujemy z masłem, serkiem mascarpone oraz z drobno zmielonymi orzechami.

Wystudzone ciasto przekrajamy na 3 równe częsci.

Na dolnej rozsmarowujemy masę orzechową.

Przykrywamy kolejną częścią i nakładamy na nią masę pomarańczową.

Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie przygotowujemy polewę.

W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.

Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.

Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.

Dodajemy skórkę pomarańczową i pokrywamy polewą całe ciasto.

Wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eewelina 12.06.2016 17:50
Ale dużo składników do tego ciasta potrzeba !
Grazyna0211 15.09.2015 14:58
świetne ciasto
as28 13.05.2015 09:18
fajne ciacho
mela25 18.11.2013 20:18
Bardzo lubię
halina17 31.10.2013 16:13
Smaczne ciasto.
ana1 12.09.2013 19:42
cudne ciasto
AURELKA 18.08.2013 16:53
smakowite ciasto
agus198900 24.07.2013 20:06
mm;) cudne,aż mi ślinka leci;)
Klausia 19.07.2013 17:06
fantastyczne ciasto, aż od razu chce się robić :)
stokrotka 30.06.2013 20:52
fajne połączenie smaków
rjustysia 10.05.2013 21:55
Wspaniale wygląda :) sądzę, że podobnie musi smakować.
artur7 04.05.2013 08:59
zacheca do zjedzenia
Barbara/zuza22_85 23.04.2013 11:55
bardzo apetyczne ciasteczko
Agnieszka_B 01.03.2013 20:53
Ciasto prezentuje się przepysznie!
agnieszka214 28.02.2013 08:56
bardzo pysznie wyglada musze wypróbowac
Brenia 04.01.2013 16:18
ale apetyczne :)
Mira85 04.01.2013 16:00
rewelacyjne
Konczi 04.01.2013 15:32
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak