Ciasto pomarańczowo-orzechowe

Ciasto pomarańczowo-orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka tortowa

    320 g
  • cukier puder

    320 g
  • olej

    10 łyzki
  • jajka

    5
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1/4 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżek
  • MASA POMARAŃCZOWA :

  • śmietanka kremowa

    300 ml
  • mascarpone

    125 g
  • gorzka czekolada

    100 g
  • śmietanfix

    1 opakowanie
  • cukier puder

    2 łyżka
  • starta skórka z pomarańczy

    1 szt
  • sok z pomarańczy

    30 ml
  • kandyzowana skórka pomarańczow

    40 g
  • MASA ORZECHOWA:

  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • mleko

    400 ml
  • mascarpone

    125 g
  • orzechy włoskie

    150 g
  • masło

    100 g
  • Polewa:

  • margaryna

    125 g
  • mleko

    4 łyżki
  • cukier puder

    4 łyżki
  • mleko w proszku

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • kandyzowana skórka z pomarańcz

    60 g
  • woda zimna

    10 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na początek przygotowujemy ciasto.

Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.

Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 40 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka").

Przygotowujemy masę pomarańczową.

Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

Następnie miksujemy serek mascarpone z roztopioną czekoladą, sokiem i skórką pomarańczy.

Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.

Dodajemy kandyzowną skórkę i dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Przygotowujemy masę orzechową.

Robimy budyń w 0,4 l mleka. Jeśli jest bez cukru to dodajemy tyle ile napisane jest na opakowaniu.

Budyń odstawiamy do ostudzenia.

Wystudzony miksujemy z masłem, serkiem mascarpone oraz z drobno zmielonymi orzechami.

Wystudzone ciasto przekrajamy na 3 równe częsci.

Na dolnej rozsmarowujemy masę orzechową.

Przykrywamy kolejną częścią i nakładamy na nią masę pomarańczową.

Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie przygotowujemy polewę.

W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.

Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.

Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.

Dodajemy skórkę pomarańczową i pokrywamy polewą całe ciasto.

Wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eewelina

12.06.2016 17:50
Ale dużo składników do tego ciasta potrzeba !

Grazyna0211

15.09.2015 14:58
świetne ciasto

as28

13.05.2015 09:18
fajne ciacho

mela25

18.11.2013 20:18
Bardzo lubię

halina17

31.10.2013 16:13
Smaczne ciasto.

ana1

12.09.2013 19:42
cudne ciasto

AURELKA

18.08.2013 16:53
smakowite ciasto

agus198900

24.07.2013 20:06
mm;) cudne,aż mi ślinka leci;)

Klausia

19.07.2013 17:06
fantastyczne ciasto, aż od razu chce się robić :)

stokrotka

30.06.2013 20:52
fajne połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat