Królewiec

Królewiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto kruche

  • 40 dag mąki

  • 2 łyżki sztucznego miodu

  • 1 łyzka sody

  • 8 dag cukru

  • 15 dag margaryny

  • 5 jajek

  • 5 łyżek cukru

  • 5 łyzek mąki

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • masa do przełożenia

  • 1 litr mleka

  • 1 margaryna

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mąki

  • żółtka

    4 szt.
  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto kruche:
zagnieść i upiec 2 placki. Piec 10-15 minut.
Ciasto biszkoptowe:
Ubić białka na sztywną pianę, dodawać cukier i po jednym żółtku, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Upiec na złoty kolor.
Masa do przełożenia:
Nie całą szkl;ankę mleka ubić za szklanką mąki i 4 żółtkami. Pozostałe mleko zagotować, wsypać cukier i włożyć margarynę. Po rozpuszczeniu i zagotowaniu wlać roztrzepane mleko z mąką i żółtkami. Zagotować i gorącym przekładać ciasto. Ciasto biszkoptowe w środku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

23.06.2011 09:01
moze byc dobry

Jaheira11

16.09.2010 22:46
ciekawe czy smakuje tak jak nazwa wskazuje

iwona332

15.09.2010 22:14
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat