Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukier waniliowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 200 ml
laska wanilii 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cukier waniliowy

Wydrążamy ziarenka z przeciętej wzdłuż na pół laski wanilii. Dodajemy je do cukru. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w 1,5-2 cm kawałki pozostałości laski wanilii. Cukier wsypujemy do szczelnego słoiczka i odstawiamy na minimum tydzień. Po upływie tego czasu możemy wyciągnąć paseczki z laski wanilii, ale nie jest to konieczne. Cukier przechowujemy szczelnie zamknięty, a wtedy na długo zachowa swoje właściwości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 12.01.2013 22:36
ja też robię podobnie
halina17 04.01.2013 12:38
Ja też tak robię cukier waniliowy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak