Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa krem z dyni

mm
2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 2 kilogramy
bulion 3 litry
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1 łyżka
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zupa krem z dyni

Oczyszczoną dynię pokroić w duże kwadraty i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200stopni) na ok. 1 godzinę.
Zagotować bulion.
Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na patelni, dodać do bulionu.
Miękką dynię wyjąć z piekarnika, zblendować.
Dodać do bulionu, gotować ok.5-10minut.
Przyprawić gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem.
Zblendować całość jeszcze raz, aż do uzyskania gładkiej masy.
Najlepiej podawać z grzankami i pestkami dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cynamonka 03.01.2013 21:38
robię krem z dyni, ale na słodko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak