Przepis i sposób przygotowania na: pączki z likierem jajecznym
W zagotowanym mleku (250 ml) rozpuścić masło, 1 łyżeczkę cukru oraz sól. Całość ostudzić a następnie dodać drożdże. Kiedy drożdże się rozpuszczą, dodać cukier (50 g), gałkę muszkatołową oraz przesianą mąkę (250 g). Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (na około 1-1,5 godziny). Do wyrośniętego ciasta dodać utarte z resztą cukru żółtka z jednym całym jajkiem oraz spirytus i resztę przesianej mąki. Wszystko porządnie wymieszać i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut. Następnie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, lekko ugnieć, po czym formować spłaszczone kulki średnicy około 4 cm. Pączki smażyć na rozgrzanym smalcu na wolnym ogniu na złocisty kolor. Smalcu powinna być taka ilość aby pączki mogły swobodnie pływać. Usmażone pączki ułożyć na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia.
Nadzienie:
W głębokim naczyniu ubić mikserem na puszystą masę całe jajka (4 szt.) z cukrem pudrem. 500 ml mleka zagotować z cukrem waniliowym a następnie ostudzić. Do masy jajecznej powoli wlewać przestudzone mleko - ciągle ubijając masę. Masę odstawić do schłodzenia. Następnie wolno wlewać likier jajeczny cały czas mieszając. Lekko ostudzone pączki nadziewać przygotowaną masą jajeczną za pomocą strzykawki. Pączki można na koniec posypać cukrem pudrem.