Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto WZ-ka

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 25 dag
jajk 6 sztuk
mąka ziemniaczana 7 dag
kakao 6 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kremówka 500 g
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy
śmietanfix 2 opakowania
czekolada gorzka 100 g
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto WZ-ka

Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy jeszcze chwile. Po ubiciu jajek na gładką masę dodajemy mąkę, kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia - wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto 1/2 godz.

Ubijamy śmietanę kremówkę a w trakcie wsypujemy do niej wymieszane razem: cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix.

Upieczony i wystudzony biszkopt kakaowy przekrawamy na pół i na spód nakładamy bitą śmietanę. Następnie przykrywamy drugim ciastem. Czekoladę roztapiamy w garnuszku z mlekiem, po ostudzeniu wylewamy polewę czekoladową na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 07.03.2013 08:50
Szybkie i pyszne. Polecam
daria2911 03.01.2013 17:41
pycha
czekoladka_m 03.01.2013 16:01
Poproszę kawałeczek, wygląda baaaardzo smakowicie;)
adelajda 03.01.2013 15:23
wygląda super i na pewno tak smakuje !!!!
sara1 03.01.2013 14:18
pyszności
Anna133 03.01.2013 13:46
wygląda pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak