Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z powidłami - przepis

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
drożdże suche 20 gram
mleko ciepłe 300 ml
masło roztopione 60 gram
jajko 1 sztuka
cukier kryształ 3 łyżka
sól 1/4 łyżeczka
skórka z cytryny 1 sztuka
powidła śliwkowe 1 słoik
cukier puder 0,5 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z powidłami - przepis

Mąkę przesiewamy, dodajemy suche drożdże, cukier, sól, jajko, skórkę z cytryny, roztopione masło oraz ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastycznie i nie będzie kleiło się do dłoni. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy kawałki o wadze 60 g. Podzielone części lekko spłaszczamy dłonią i nakładamy po czubatej łyżeczce powideł, sklejamy. Układamy dosyć blisko siebie w tortownicy o średnicy 26 cm. Jeśli nie wszystkie wejdą resztę możemy włożyć do małej keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25 min. do złotej skórki na bułeczkach. Zaraz po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem. Przepis ze strony www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.05.2013 11:06
jak dla mnie fantastyczne
Magda24 03.01.2013 10:35
pyszna
jucia 03.01.2013 10:13
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak