Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cebulowa z oliwkami.
Masło roztapiamy i dodajemy mąkę. Kiedy całość wymieszamy dodajemy powoli mleko do jednolitości.
Doprawiamy do smaku - sól i pieprz.
Ciasto :
Mąkę, sól, margarynę i żółtka łączymy razem.Wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy albo mąki ,albo w razie gdyby ciasto nie chciało się nam zagnieść - 2 łyżki mleka.
Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.
W formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto.
Spód dziurkujemy widelcem.
Sam spód pieczemy ok 15 minut.
2 cebule kroimy w talarki. Lekko solimy. Jedną cebulę ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy (do rozsmarowania na spód ciasta).
Boczek/szynkę podsmażamy na patelni. I łaczymy z przyprawami.
Pora kroimy w talarki.
I układamy na podpieczonym spodzie.
Najpierw wykładamy naszą bazę - startą cebulę, dodajemy przecieru pomidorowego, boczku. Na samym wierzchu układamy talarki cebuli i pora.
Pod koniec pieczenia dodajemy odrobinę startego sera.
Na 10 minut przed końcem pieczenia całość zalewamy sosem. Układamy przekrojone oliwki.
Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!:)