Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarnista chałka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 360 g
otręby pszenne 50 g
drożdże 20 g
mleko 3/4 szklanka
cukier 4 łyżka
roztopione masło 2 łyżka
jajko 1 szt
mleko do posmarowania 1 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista chałka

Pokruszone drożdże zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka i odstawiamy na 10 minut.

Do mąki dodajemy otręby, rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko.

Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.

Odstawiamy do podwojenia objętości.

Następnie dzielimy je na 4 części i tworzymy z nich długie wałeczki.

Zaplatamy z nich warkocz i końce podwijamy pod spód.

Zaplecione ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.

Przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je mlekiem.

Chałkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata B 03.01.2013 16:47
pyszna, muszę ją zrobić:)))
Habibi 02.01.2013 21:47
bardzo lubię wszelkie chałki
ewka1978 02.01.2013 15:14
smaczna
IwonaKa 02.01.2013 15:11
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak