Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowa na rosołku z tartymi kluskami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 10 dag
skrzydełka kurczaka 2 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
jajko 1 szt
mąka
woda 5 szkl
sól
pieprz
pietruszka zielona

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa na rosołku z tartymi kluskami

Do garnka wlać wodę i oczyszczone skrzydełka. Gotować na małym ogniu. Po 20 minutach dodać starte na tarce do jarzyn ; marchew oraz pietruszkę i dodać suszone grzyby ( nie moczyć wcześniej grzybów). Gotować do miękkości jarzyn. Jajko rozbić do miski i dodać mąki tyle, ile zbierze jedno jajko. Zagnieść z tego mocno twarde ciasto. Uformować z niego kulkę i ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach. Kluski rzucać na gotujący się rosołek, aż do ich wypłynięcia. Zupę można udekorować zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak