Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z budyniem, masą krówkową i orzechami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
jajko 6 szt
cukier 1 niepełna szklanka
mąka pszenna 1 niepełna szklanka
proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka
Masa budyniowa:
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 400 ml
margaryna 1 łyżka
cukier wg.przepisu na opakowaniu
masa krówkowa 1 opakownie
orzeszki arachidowe posiekane 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z budyniem, masą krówkową i orzechami

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem, następnie , nie przerywając mieszania dodajemy żółtka. M Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do masy.
Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma 33x22 cm) w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, po czym przekrawamy go na dwie równe części.

Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu, zmieniając jedynie ilość mleka na 400 ml. Pod koniec gotowania dodajemy margarynę, mieszamy by się połączyła z budyniem. Odstawiamy.

Jedną część biszkopta smarujemy cieniuteńką warstwą masą krówkową (możecie ją wcześniej leciutko podgrzać, wówczas łatwiej jest ją rozsmarować). Na to wykładamy cały przestygnięty nieco budyń. Przykrywamy go drugą częścią biszkopta. Pozostałą masę krówkową wykładamy na biszkopt, posypujemy orzeszkami arachidowymi i wstawiamy ciasto do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.01.2015 10:45
wczoraj takie zrobiłam :)
halina17 02.01.2013 13:12
Dobre ciasto.
EWI 02.01.2013 13:00
pyszności
Piotr-21 02.01.2013 11:40
smaczne
Barbara/zuza22_85 02.01.2013 11:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak