Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie faszerowane Eli z grilla

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej roślinny 4 łyżki
sos sojowy 4 łyżki
sos rybny 1 łyżka
pieczarki 200 g
olej do smażenia 1-2 łyżki
zewnętrzne liście kapusty-duże 7 sztuk
wykałczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
suszone pomidory 150-200 g
sok z cytryny 1 sztuka
cebula 1 sztuka
śledzie 7 (podwójne płaty)
ser gouda 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie faszerowane Eli z grilla

Śledzie (nie rozcinać-muszą być całe filety podwójne,żeby je złożyć)umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Składniki marynaty ubić trzepaczką.Posmarować filety śledziowe marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin.Drobno pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę smażyć razem z solą i pieprzem na oleju,aż odparuje sok.Śledzie wyjąć z marynaty.Na jedną połówkę każdego śledzia nałożyć cienką warstwę pieczarek,posypać odrobiną sera,położyć pomidory suszone odsączone z oleju,posypać znowu serem i położyć warstwę pieczarek.Śledzie złożyć(przykryć drugą połówką),owinąć liśćmi kapusty,spiąć wykałaczkami i piec na gorącym grillu około 30 minut.Po upieczeniu na talerzu odwinąć z kapusty(kapusta nie nadaje się do jedzenia)Smacznego!

Śledzie są pyszne na ciepło,a na zimno jeszcze smaczniejsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 28.11.2012 21:06
Ale pyszna rybka, świetny przepis!
wedith1 04.01.2011 16:54
ciekawie i pomysłowo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak