Ciasto Architekta

Ciasto Architekta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    16 g
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szklanka
  • jaja

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    16 g
  • mąka ziemniaczana

    0,4 szklanki
  • mąka tortowa

    0,75 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    0,75 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • mleko

    1 litr
  • budyń waniliowy

    4 opakowania
  • margaryna

    40 dag
  • cukier puder

    0,3 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • serek homogenizowany

    2 opakowania
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • banan

    4 sztuki
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Architekta
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na puch. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Gdy masa z żółtek będzie niemal biała dodajemy białka i mąki z proszkiem i mieszamy łyżką lub miotełką. Ciasto przelewamy do dużej blaszki i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Ciemny biszkopt pieczemy tak jak jasny, z tym, że dodajemy do mąki kakao.
Krok 2 - Ciasto Architekta
Po upieczeniu i wystudzeniu wykrawamy z ciasta ciemnego kółeczka przy użyciu kieliszka. Powinniśmy wyciąć ich około 18- 20. Jasny biszkopt ścinamy delikatnie na górze i układamy w blaszce. Na mleku gotujemy budyń. Odstawiamy go do przestudzenia. Margarynę miksujemy na puch, dodajemy cukier waniliowy, a następnie po łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, zaś do drugiej sok z cytryny. Na jasny biszkopt wykładamy masę budyniową z kakao. Następnie wykładamy na nią ciemny biszkopt z wyciętymi kółkami. Dociskamy.
Krok 3 - Ciasto Architekta
W miejsca dziurek wkładamy pokrojone w plasterki banany( plasterki wysokości otworów). Następnie wykładamy na ciemne ciasto masę z serków homogenizowanych. Przygotowujemy ją miksując serki homogenizowane i dodając przestudzoną i wcześniej rozpuszczoną galaretkę. Następnie w ciasto wciskamy kółka wcześniej wycięte z ciemnego ciasta i odstawiamy do stężenia. Na masę wykładamy masę budyniową z sokiem z cytryny. Wierz po zastygnięciu dekorujemy polewą czekoladową.
Krok 4 - Ciasto Architekta
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (82)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

10.10.2016 13:01
super ciasto

Klausia

11.05.2016 13:11
wygląda smakowicie

Ada-Gaba

27.11.2015 19:12
wspaniałe ciasto

Izabela28

30.06.2015 10:18
wygląda znakomicie i na pewno też tak smakuje:)

Stenka

04.12.2014 11:53
ładnie wygląda

paula191919

07.08.2014 11:48
U.....wygląda wyśmienicie.

pestka

28.06.2014 10:05
ale wspaniałe ciasto - może się skuszę i spróbuję kiedys takie zrobić

luna76

26.04.2014 09:03
przymierzam się i do tego ciasta , ale brak czasu robi swoje :) Wspaniale wygląda !!!

Adam/ZUB3R

22.04.2014 21:22
wygląda smacznie

Kuchenka

22.04.2014 15:13
bardzo apetyczne :), robiłam, polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat