Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowiec

4.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto cynamonowe
jajko 4 sztuk
cukier puder 400 g
margaryna 200 g
cynamon Prymat 1 opakowanie
mleko 250 ml
mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa makowa
białko 8
mak 3/4 szklanki
cukier kryształ 8 łyżek
proszek do pieczenia
mąka pszenna 2 łyżki
aromat waniliowy
masa do przełożenia
żółtko jajek 8
mąka pszenna 3 łyżki
budyń śmietankowy 1 op.
mleko 500 g
cukier kryształ 3/4 szklanki
margaryna 250 g
saszetak kawy dwa w jednym 1
marmolada 7 łyżek
polewa czekoladowa
migdały do ozdoby
andrut
Biszkopty 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowiec

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania składników na ciasto cynamonowe.
Krok 1 - Cynamonowiec foto
2
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na gładki krem .Dodajemy kolejno po jednym jajku.
Krok 2 - Cynamonowiec foto
3
Miksujemy z mąką ,cynamonem ,proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Cynamonowiec foto
4
Składnik wsypujemy na przemian z wlewaniem mleka.
Krok 4 - Cynamonowiec foto
5
Gotowe ciasto przelewamy do blaszek 40 x 34 cm . Wstawiamy kolejno do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 minut.
Krok 5 - Cynamonowiec foto
6
MASA MAKOWA:
Białka ubijamy na sztywno , dosypujemy pod koniec ubijania cukier.
Krok 6 - Cynamonowiec foto
7
Zmniejszając obroty miksera dosypujemy pokruszone biszkopty lub inne kruche ciasta np ,pieguski, których ja użyłam oraz mąkę i proszek do pieczenia i mak.
Krok 7 - Cynamonowiec foto
8
Gotowe ciasto przelewamy do jednej z blaszek, w której piekło się ciasto cynamonowe i pieczemy w tej samej temp 30 minut.
Krok 8 - Cynamonowiec foto
9
Międzyczasie gotujemy gęsty budyń .
1 szklankę mleka gotujemy z cukrem ,a w drugiej rozrabiamy żółtka, mąkę i 1 opakowanie budyniu.
Studzimy po ugotowaniu.
Krok 9 - Cynamonowiec foto
10
Budyń miksujemy z miękką margaryną dosypując zawartość saszetki kawy 2 w 1 .
Krok 10 - Cynamonowiec foto
11
Przechodzimy do składania ciasta.:

Do blaszki układamy docięty pod wymiar wafel.
Taki sam szykujemy sobie by mieć na wierzch do przykrycia.
Krok 11 - Cynamonowiec foto
12
Smarujemy go dość dokładnie warstwą marmolady.
Krok 12 - Cynamonowiec foto
13
Kładziemy na niego jeden blat ciasta cynamonowego. Lekko dociskamy.
Krok 13 - Cynamonowiec foto
14
Ciasto smarujemy połową masy budyniowej.
Krok 14 - Cynamonowiec foto
15
Przykrywamy ciastem MAKOWYM , a następnie znów wykładamy masę budyniową .
Krok 15 - Cynamonowiec foto
16
Na masę budyniową wykładamy 2 placek cynamonowy.
Krok 16 - Cynamonowiec foto
17
Smarujemy go marmoladą .
Krok 17 - Cynamonowiec foto
18
I przykrywamy waflem o takim samym wymiarze jak ten który kładliśmy na spód blaszki.
Krok 18 - Cynamonowiec foto
19
Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy najlepiej całą noc.

POLEWA:
2 łyżki śmietany ,2 łyżki cukru i 2 łyżki kakao.
Podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia się cukru .
Krok 19 - Cynamonowiec foto
20
A tak wygląda po przekrojeniu.
Dobra rada by kroić je na mniejsze kawałki.
Przy jedzeniu łyżeczką wafel się nie poddaje i ciacho się rozwarstwia.
Jedzenie buźka najlepiej się sprawdza.
Krok 20 - Cynamonowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 27.12.2016 11:13
Może być pyszne :)
Dorian 03.05.2014 00:34
apetyczne ciacho
Grażyna13 03.04.2014 14:55
Oj, to by mi smakowało :)
Kuchenka 13.01.2014 18:45
brawo, wydaje się na przepyszne
Ola1young 01.01.2014 13:32
pyszne ciacho,fajny przepis-dużo zdjęć :)
artur7 14.12.2013 15:16
pysznie na swieta
matesko 21.10.2013 09:14
apetycznie wygląda
Grażyna13 04.09.2013 17:43
Pycha, moje smaki :)
Klausia 17.07.2013 12:02
lubię takie ciasta :)
as28 27.06.2013 13:25
mniam mniam
Bernadeta1 15.06.2013 00:44
wygląda bardzo smacznie
Danost 06.06.2013 09:01
pyszne i ile zdjęc
Grazyna0211 24.04.2013 10:51
rewelacyjne jest to ciasto
monisia1977 20.04.2013 18:57
super ciacho
Kuchareczka2 29.03.2013 20:06
znakomite ciasto
agnieszka214 20.03.2013 09:44
pracochłonne ale napewno pyszne
Luka Li 06.03.2013 18:59
Ciekawy przepis! Wypróbuję:)
Joanna23 28.01.2013 10:08
znakomite
Poison1988 12.01.2013 11:17
wygląda świetnie i opis też super :) godny wypróbowania :)
IZABELA29 08.01.2013 22:15
Bernadetta zapraszam .......
Katarzyna/kate1980 08.01.2013 22:10
cudowny
alaaa 04.01.2013 20:20
pysznie i aromatycznie,fajne wysokie ciasto
Monika58 04.01.2013 20:20
apetyczne ciacho :)
romanrafal
romanrafal 04.01.2013 14:18
mniam,mniam,pycha
fotoviderek 04.01.2013 10:32
Rewelacyjny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak