Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wypasiona Rybka

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
jajko 2 sztuki
drożdże 50 g
cukier 0,5 szklanki
sól do smaku
margaryna 125 g
mleko 200 g
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
makrela wędzona 2 sztuki
ser żółty 15 g
chrzan Smak 2 łyżki
sól do smaku
tłuszcz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wypasiona Rybka

Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem. Ubite jajka wlać do mąki a następnie dodać drożdże, pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką i przerabiamy. Dzielimy na dwie części. Z każdej części wycinamy kształt rybki z ogonem. Przygotowujemy płetwy oraz wałeczek od oddzielenia głowy, oraz oczko. W oko wkładamy zwiniętą folię aluminiową. Przygotowujemy farsz. Makrelę obieram. Cebulkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę z papryką podsmażamy na patelni, przyprawiając do smaku. Dodajemy makrelę i mieszamy. Dodajemy chrzan i mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi ciasta ozdabiamy widelcem. Łuski nacinamy za pomocą nożyczek i podnosimy lekko za pomocą patyczka. Dodajemy usta, oraz wałeczek i oczko. W oczko wkładamy folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok 30-35 min. w temp. 180'C. Najlepiej smakuje ciepłe. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 17.04.2014 13:32
ciekawy przepis !
czekoladka_m 26.11.2013 12:33
Rzeczywiscie wypasiona wersja;)
olkaaa 05.07.2013 07:55
super przepis
cooleczka 17.04.2013 20:48
wygląda fenomenalnie
Neetka90 16.03.2013 14:06
ciekawy pomysł
RenataZ-et 05.02.2013 23:09
wow-zaskoczyłaś mnie! Rewelacyjny pomysł i wykonanie!
rosik93 04.02.2013 23:36
Niesamowite!
IlonaAlbertos 27.01.2013 23:50
Genialny pomysł. Świetnie wygląda. Super pomysł na farsz. Trzy razy tak!
KasiaK90 01.01.2013 12:34
za rybami nie przepadam ale taką to bym zjadła :D
miszelka 01.01.2013 10:48
piękna rybka
cukiereczek 01.01.2013 10:05
apetyczna
caralajna 01.01.2013 07:57
śliczna
miroslawa 01.01.2013 03:03
fajny pomysł
ewka1978 01.01.2013 02:24
piękna
gosia561 01.01.2013 02:11
ale fajna
halina17 01.01.2013 00:12
Fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak