Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Czekoladowe miseczki z musem cappuccino migdałowym i kokosowymi bezami "

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mocna kawa 125 ml
cukier waniliowy 2 łyżeczki
żółtko jajek 2 szt
cukier 40 g
olejek migdałowy 5 kropli
balon 2 szt
wiórki kokosowe 100 g
cukier do bezów 100 g
białko 3 szt
sól 1 szczypta
Żelatyna wieprzowa Prymat
olejek migdałowy 5 kropli
polewa czekoladowa 200 z orzechami
cukier waniliowy 1 łyżka
kremówka 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: " Czekoladowe miseczki z musem cappuccino migdałowym i kokosowymi bezami "

Najpierw robimy miseczki , potem bezy a mus na końcu!




Miseczki czekoladowe:

W kąpieli wodnej roztapiamy polewy czekoladowe.

Balony pompujemy do odpowiedniej wielkości.

Czekoladę przelewamy do wąskiego rondelka.

Do lekko przestudzonej , ale płynnej! wkładamy napompowane balony.

Obtaczamy chwilę , by czekolada dokładnie ( dość grubo ;) ) pokryła ścianki.

Wyciągamy na papier.

Wkładamy do lodówki , by mocno stwardniało!

W tym czasie przygotowujemy bezy i mus.






Bezy:

Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodajemy powoli małymi porcjami zwykły cukier z cukrem waniliowym.

Ubijajamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Dodajemy wiórki kokosowe i olejek i bardzo delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Krem wyciskamy szprycą z dużym otworem formując małe beziki.
( można również zgarniać łyżeczką ).

Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 130°C
( nie dłużej!!! )

Studzimy.






Mus:

Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach gorącej wody.
(odstawiamy na około 10 minut).

Do miski przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml.

Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

Resztę kawy przelewamy do rondelka.

Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy.

Dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.

Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy.

Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.

Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki
( od czasu do czasy trzeba ją zamieszac ).

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem.






Całość :

Z balonów w czekoladzie spuszczamy powietrze.

Delikatnie odklejamy od miseczek.

Mus wkładamy do szprycy.

Wyciskamy do czekoladowych miseczek.

Ozdabiamy bezami.

Posypujemy kokosem
( + ew. płatkami migdałów ).

Wkładamy do lodówki jeszcze na 3o minut.


Zajadamy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 14.01.2013 15:29
wspaniałe!
Klausia 08.01.2013 10:45
super :)
Magda60 06.01.2013 18:22
polecam
Katarzyna34 01.01.2013 14:21
Super!!!
Bogusiaz 31.12.2012 15:49
deser jak marzenie
tomek18 31.12.2012 15:44
wspaniałe te Twoje ciacha
magdziorka6 31.12.2012 15:17
NO PIĘKNE SZA-PO-BA
caffee_tea 31.12.2012 15:15
uwielbiam deser
Adamorek 31.12.2012 15:08
ależ wspaniały deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak