Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony karp

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 1,5 kg
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 3-4 ząbki
tymianek do smaku
kolędra do smaku
jaja 1-2 sztuki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony karp

Kroki postępowania

1
1. Karpia zabijamy, odcinamy główkę, patroszymy odcinamy płetwy, skrobiemy łuski i kroimy na kawałki.

2. Kawałki karpia posypujemy przyprawami i okładamy czosnkiem pociętym na plasterki. Odstawiamy na ok 4 godziny.
Krok 1 - Smażony karp foto
2
3. Odrobinę bułki tartej wysypujemy a talerzy,

4. Jajko rozkłócamy.
Krok 2 - Smażony karp foto
3
5. Płaty karpia maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.
Krok 3 - Smażony karp foto
4
6. Smażymy na rozgrzanym oleju z wszystkich stron
Krok 4 - Smażony karp foto
5
7. Przed podaniem możemy pokropić sokiem z cytryny - jeżeli komuś to smakuje. Ja osobiście wolę smak samego karpia.

SMACZNEGO :)
Krok 5 - Smażony karp foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 01.03.2014 18:58
pyszna rybka
IKrakowianka 05.11.2013 17:51
bardzo smaczna rybka
Mysiunia 07.05.2013 22:12
smacznie przyrządzone :)
Adam/ZUB3R 21.02.2013 21:10
smaczna
IlonaAlbertos 10.02.2013 19:57
Bardzo lubię takiego karpia.
Bernadeta 10.01.2013 15:33
bardzo lubie
pajbek 31.12.2012 16:51
Ale pyszności :-)
Magda24 31.12.2012 14:51
apetycznie wygląda
eMMe 31.12.2012 14:47
Uwielbiam karpia:)ale zawsze na niego czekam cały rok, bo u nas tylko na święta się podaje
babajaga1969 31.12.2012 14:41
pyszny
jasiek 31.12.2012 14:06
dobrze przyprawiony, ja jednak stawiam na smak samego karpia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak