Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik dojrzewający

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 60 dag
proszku do pieczenia 1 łyżka
jajko 3 szt
miodu 1 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 opakow
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukru 1 szkl
mocnej kawy 1 szkl
soku świeżo wyciśniętego z pom 0,5 szkl
smażonej skórki pomarańczowej 10 dag
grubo posiekanych orzechów wło 10 dag
polewa czekoladowa 1 opakow
skórka pomarańczowa 2 łyżki
migdały słupki 1 łyżka
orzechy włoskie 1 garść
olej roślinny 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik dojrzewający

W misce połączyłam mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą do piernika olejem, miodem, cukrem, jajkami (wcześniej je dobrze roztrzepać), kawą , sokiem z pomarańczy,sodą i solą . Wymieszałam wszystko łyżką, a potem mikserem na gęstą masę. Dodałam bakalie i ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do 2 keksówek, zapełniając je do połowy.
Piekłam 60 min. w temp. 180*C. Pierniki wystudziłam po czym zawinęłam w lnianą ściereczkę i folię spożywczą i włożyłam do lodówki na tydzień.Przed podaniem udekorowałam polewą, skórką pomarańczową orzechami i słupkami migdałów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.07.2015 21:16
ładnie przyozdobiony.
Henryka2 07.03.2013 18:35
Nie życzę sobie,żeby minusowano komentarze osób postronnych.Paluszek swędzi?! Jest ponad 1500 moich komentarzy, minusuj sobie do woli.
aisoglam 03.01.2013 22:06
Rewelacja! Moja babcia też taki piernik robi :)
Beata61 30.12.2012 23:42
Pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak