Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łosoś filet 300 g
krem chrzanowy Smak 2 łyżki
śmietana 18-procentowa 4 łyżki
jajko 2 szt
szpinak 400 g
pieprz
krem chrzanowy Smak 4-5 łyżek
śmietana 18-procentowa 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 szt
sok z cytryny 1-2 łyżka
miód 1 łyżka
sos chrzanowy
ryba 150 (biała, filet)

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym

Kroki postępowania

1
Filet białej ryby (może być np. dorsz, sola) oraz połowę filetu łososia zmiksuj z jajkami, kremowym chrzanowym, śmietana oraz pieprzem i solą. Pozostałą część łososia pokrój w kostkę i odstaw.
Krok 1 - Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym foto
2
Szpinak (najlepiej mrożony w liściach) odparuj z wody na patelce na małym ogniu z paroma kroplami oliwy. Dodaj do masy rybnej i zmiksuj całość. Następnie dodaj kawałki łososia i wymieszaj delikatnie.
Krok 2 - Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym foto
3
Masę wyłóż do formy. Jeśli nie używasz silikonowej wysmaruj ją wcześniej tłuszczem i wyłóż folią aluminiową. Przykryj z wierzchu folią aluminiową i ustaw na blasze wypełnionej wodą na ok. 2 - 2,5 cm wysokości. Piecz pasztet w temp. 160 stopni przez ok 1 godzinę. Ostudź i umieść w lodowce na całą noc.
Krok 3 - Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym foto
4
Wymieszaj w rondlu ze sobą wszystkie składniki na sos. Wstaw na mały ogień, cały czas mieszając różdżką. Doprowadź do wrzenia, aż stanie się aksamitnie kremowy. Wystudź.
Krok 4 - Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym foto
5
Pasztet wyjmij z formy i pokrój na ok. 1 cm plastry ostrym nożem. Podawaj z kremowym sosem chrzanowym, udekorowane pietruszką i cytryną.
Krok 5 - Wigilijny pasztet szpinakowo - łososiowy z kremowym sosem chrzanowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 05.08.2014 15:54
Prezentuje się wyśmienicie
marcia7 21.11.2013 16:16
ciekawa nowość
Klausia 28.08.2013 11:59
bardzo jestem ciekawa smaku :)
Kuchareczka2 28.05.2013 20:35
jestem zachwycona
Renata22 29.01.2013 14:54
Reniu, jakie to piękne!;)o smaku nie wspomnę!
polly66 27.01.2013 19:30
wygląda bajecznie, ale chyba bym nie zjadła - aż tak za rybami nie przepadam
Ewa6274879 26.01.2013 23:52
świetny - nie tylko w Wigilię :)
MAR3STA 22.01.2013 19:13
rewelacyjny pasztet
caralajna 22.01.2013 18:19
bardzo oryginalny przepis, widziałam wiele pasztetów ale nie szpinakowy, przepis wart wypróbowania
goofy9 15.01.2013 23:40
fakt, wygląda super
Cukiereczek13 14.01.2013 19:05
kurczę, dziś kupiłam łososia, szpinak mam - ten pasztet kusi, żeby go zrobić :) wygląda rewelacyjnie :P
-Natka- 14.01.2013 18:32
Szpinak i łosoś bardzo do siebie pasują, pasztet prezentuje się wyśmienicie.
Dorota59 14.01.2013 15:37
rewelacyjny
reniatka 06.01.2013 22:53
rewelacyjny
rutynka 02.01.2013 14:36
rewelacja, koniecznie wypróbuję przepis
miroslawa 31.12.2012 04:32
super i pięknie podany
Beatris 30.12.2012 21:38
Oryginalny przepis. Jestem ciekawa smaku. Pysznie wygląda.
Joanna46 30.12.2012 21:34
Piękny Ci wyszedł.
babajaga1969 30.12.2012 19:46
super, wygląda smacznie
mufinka79 30.12.2012 19:04
Wygląda smakowicie :)
Monika111 30.12.2012 18:14
Ale super! Zjadło by się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak