Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajmak śmietankowy z chałwą i kawą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 1 szkl.
cukier brązowy 1 szkl.
cukier waniliowy 2 op.
mleko w proszku 2/3 szkl.
chałwa 100 g
sól duża szczypta
kawa rozpuszczalna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kajmak śmietankowy z chałwą i kawą

Śmietanę słodką wlać do garnka, dodać cukier brązowy i waniliowy oraz szczyptę soli - doprowadzić do wrzenia, stale mieszając, dosypać w międzyczasie kawę rozpuszczalną, a następnie ogrzewać 30 minut, aż masa lekko zgęstnieje.
W międzyczasie pokruszyć chałwę.
Kajmak zdjąć z ognia, wsypać mleko w proszku i pokruszoną chałwę - utrzeć masę mikserem, ale nie musi być zupełnie gładka.
Ciepłą masą przekładać wafle, co trzecią warstwę można zrobić, jak w moim przypadku, z kwaskowatego dżemu, co złamie nieco słodycz gotowych wafli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 31.01.2013 08:17
fajny pomysl :)
Adam/ZUB3R 29.12.2012 21:12
ładnie wygląda
V_kuchareczka 29.12.2012 21:01
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak