Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec, piegusek

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
mak suchy 1 szklanka
cukier 1 szklanka
masło 200 g
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy 1 szt
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec, piegusek

Mak opłukujemy w ciepłej wodzie, po czym starannie odsączamy.
Masło razem z 3/4 szklanki cukru roztapiamy (nie zagotowujemy), po czym dodajemy do tego mak. Chwilkę podgrzewamy, mieszając, po czym zdejmujemy z ognie i odstawiamy na bok, by się przestudziło.


Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę razem z resztą cukru. Dodajemy
do przestudzonej masy makowej. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia i również dosypujemy do maku. Podobnie szczyptę soli i aromat. Mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy je z masą makową.

Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Przed wyjęciem nakłuwamy ciasto patyczkiem. Jeśli jest suchy-ciasto jest upieczone. Jeśli nie - podpiekamy je jeszcze chwilkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 30.12.2012 10:46
ja też bardzo lubię to ciasto!
tessinka 29.12.2012 21:26
pyszniutkie ciacho
przejs 29.12.2012 21:22
* suchy w sensie kompletnie nie rozmoczony - wrzątkiem zalewam go tylko po to, by pozbawić go ewentualnej goryczy
przejs 29.12.2012 21:21
Jola, mak wsypujemy do ciasta suchy :) To nie jest makowiec z serii tych mokrych, miękkich - to typowy piegusek, pstrokata od maku babka :)
Wiesława1 29.12.2012 21:21
super
Adam/ZUB3R 29.12.2012 21:13
smaczne ciasto
kulinarny smak 29.12.2012 20:44
maku nie moczymy całą noc? będzie on wystarczająco miękki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak