Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec, piegusek
Masło razem z 3/4 szklanki cukru roztapiamy (nie zagotowujemy), po czym dodajemy do tego mak. Chwilkę podgrzewamy, mieszając, po czym zdejmujemy z ognie i odstawiamy na bok, by się przestudziło.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę razem z resztą cukru. Dodajemy
do przestudzonej masy makowej. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia i również dosypujemy do maku. Podobnie szczyptę soli i aromat. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy je z masą makową.
Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Przed wyjęciem nakłuwamy ciasto patyczkiem. Jeśli jest suchy-ciasto jest upieczone. Jeśli nie - podpiekamy je jeszcze chwilkę.