Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab (szaszłyki) z kurczaka ze świeżym imbirem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 800 g
żółty ser 10 dag
mąka kukurydziana 1 łyżka
śmietana 30% 1 szklanka
czosnek 3 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
oliwa
sól do smaku
kolendra mielona
jajko 1 szt
imbir świeży 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kebab (szaszłyki) z kurczaka ze świeżym imbirem

Mięso pozbawiamy "niedoskonałości". Kroimy kurczaka w średniej wielkości kostkę.

Imbir i czosnek, przepuszczony przez praskę, a także pieprz, paprykę i odrobinę soli mieszamy ze sobą. Mieszaniną tą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na kwadrans.

W tym czasie jajko roztrzepujemy ze śmietaną, serem, mąką kukurydzianą i szczyptą soli. Masą tą dokładnie smarujemy mięso i pozostawiamy tak przygotowane mięso w lodówce na około 3 godziny.

Po upływie tego czasu nadziewamy kawałki mięsa na patyczki lub szpikulce od szaszłyków. Zapiekamy około 15 minut w maksymalnie nagrzanym piekarniku. Następnie wyjmujemy blaszkę, zlewamy płyn, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa , skrapiamy z wierzchu oliwą i wkładamy do piekarnika jeszcze na kilka minut.

Ja podałam z ryżem z dodatkiem curry

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.01.2013 21:11
super przepis
przejs 29.12.2012 22:37
Napisałam obie nazwy, bo mnie "sprzedano" ten przepis pod nazwą "kebab",ale wg mnie to jednak po prostu szaszłyki. Jeśli się ktoś zna lepiej-będę wdzięczna za informacje :)
Henryka2 29.12.2012 21:34
Przepis fajny, tylko na kebab czy szaszłyki, bo to samo to z pewnoością nie jest.
kulinarny smak 29.12.2012 20:38
fajny przepis na sylwestra
treonina 29.12.2012 20:25
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak