Przepis i sposób przygotowania na: bigos mojego mężczyzny
Kapustę siekamy i obgotowujemy w niewielkiej ilości wody.
Kiełbasę, boczek i łopatkę kroimy kostkę, i smażymy, każde na osobnej patelni (boczek na suchej, kiełbasę i łopatkę na odrobinie smalcu). łopatkę doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Łopatkę, boczek i kiełbasę przekładamy do kapusty (patelnie dobrze jest "wyczyścić kapustą, łatwiej będzie je potem umyć, a my "odzyskamy" cały smak smażonego mięsa). Dodajemy grzybki wraz z zalewą, pokrojone śliwki i rodzynki. Doprawiamy solą, pieprze, papryką, kminkiem, kolendrą, tymiankiem, dodajemy jałowiec, ziele angielskie liść laurowy. podlewamy winem i dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5 godziny, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 0,5 godziny.