Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bigos mojego mężczyzny

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 4 kg
kiełbasa 1 kg
boczek wędzony 1 kg
łopatka bez kości 1,5 kg
grzyby suszone 200 g
śliwki suszone 100 g
rodzynki 50 g
koncentrat pomidorowy 1 słoik
smalec do smażenia
pieprz 10 ziarenek
ziele angielskie 2 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
pieprz mielony do smaku
sól do smaku
jałowiec 3 ziarenka
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
kminek do smaku
kolędra do smaku
tymianek do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
wino czerwone 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: bigos mojego mężczyzny

Grzybki płuczemy i namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy, odcedzamy z wywaru (wywaru nie wylewamy) i kroimy ma mniejsze kawałki.

Kapustę siekamy i obgotowujemy w niewielkiej ilości wody.

Kiełbasę, boczek i łopatkę kroimy kostkę, i smażymy, każde na osobnej patelni (boczek na suchej, kiełbasę i łopatkę na odrobinie smalcu). łopatkę doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Łopatkę, boczek i kiełbasę przekładamy do kapusty (patelnie dobrze jest "wyczyścić kapustą, łatwiej będzie je potem umyć, a my "odzyskamy" cały smak smażonego mięsa). Dodajemy grzybki wraz z zalewą, pokrojone śliwki i rodzynki. Doprawiamy solą, pieprze, papryką, kminkiem, kolendrą, tymiankiem, dodajemy jałowiec, ziele angielskie liść laurowy. podlewamy winem i dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5 godziny, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 0,5 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 31.03.2013 21:43
jaki bogaty, pewnie pyszny, robię skromniejszy
marcinek 12.03.2013 20:16
nie ma jak domowy bigow
gosia561 29.12.2012 17:27
też robię taki po świętach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak