Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka wrocławska

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 gram
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mleko ciepłe 200 ml
woda letnia 200 ml
drożdże 20 gram
sól 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
cukie 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka wrocławska

Kroki postępowania

1
Rozpuszczamy drożdze z odrobiną mleka letniego i cukrem.Odstawiamy na 20 minut .
Krok 1 - Bułka wrocławska foto
2
Mieszamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną,solą i trochę ziaren słonecznika.
Krok 2 - Bułka wrocławska foto
3
Dodajemy też trochę oliwy,następnie wodę ,mleko i zaczyn drożdzowy. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
Krok 3 - Bułka wrocławska foto
4
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie przekładamy na blach i wyrabiamy kształt chleba,nacinamy w poprzek.smarujemy oliwą i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Krok 4 - Bułka wrocławska foto
5
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni .Następnie po 10 minutach obniżamy do 180 stopni i pieczemy przez 30minut.Na dno piekarnika wrzucamy pare kostek lodu ,co zapobiega twardej skórce.
Krok 5 - Bułka wrocławska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 30.07.2013 15:51
zabieram do księgi, spróbuję upiec w maszynie do chleba
Magda24 29.12.2012 19:16
pyszny chlebuś
babajaga1969 29.12.2012 16:23
przepis na pewno zapamiętam, bo chlebuś wygląda bardzo smacznie, pięknie wyrosło ciasto
Poison1988 29.12.2012 15:29
Domowe wypieki są najlepsze!
kupiska 29.12.2012 14:55
Nie ma to jak domowe pieczywo...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak