Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet jabłkowy domowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

obierki z jabłek 2 kg
woda 2 litry
cukier 1 łyżka
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet jabłkowy domowy

Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier.
Obierki z dobrze wyszorowanych jabłek włożyć do dużego słoja lub 5L butelki po wodzie mineralnej.
Zalać całość przestudzoną wodą z cukrem, dodać miód - butlę zakręcić i intensywnie wstrząsać nią przez kilka chwil, aby miód się rozpuścił.
Stuknąć kilka razy dnem butli o podłogę, aby całe obierki jabłkowe były zanurzone w wodzie.
Nakrętkę poluzować i pozostawić butlę na kilka dni w ciepłym i jasnym, nasłonecznionym miejscu.
Następnie wstawić w ciemne, ale ciepłe miejsce - najlepiej do kuchennej szafki.
Pozostawić do zakończenia fermentacji - trwa ona zazwyczaj 4-6 tygodni, w zależności od temperatury otoczenia.

Sprawdzać co jakiś czas, czy na powierzchni nie pojawia się pleśń - wówczas trzeba całość wyrzucić i zacząć proces produkcji od początku.

Najlepiej na ocet domowy nadają się rodzime odmiany jabłek (najlepiej z własnego drzewa, niepryskane, niewoskowane) - renety czy antonówki, ale można dodać też inne dla polepszenia aromatu, smaku i koloru - papierówki, malinówki, gala...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.02.2013 18:29
ciekawe, koniecznie muszę spróbować :) znacznie tańsza opcja od sklepowego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak