Przepis i sposób przygotowania na: Ocet jabłkowy domowy
Obierki z dobrze wyszorowanych jabłek włożyć do dużego słoja lub 5L butelki po wodzie mineralnej.
Zalać całość przestudzoną wodą z cukrem, dodać miód - butlę zakręcić i intensywnie wstrząsać nią przez kilka chwil, aby miód się rozpuścił.
Stuknąć kilka razy dnem butli o podłogę, aby całe obierki jabłkowe były zanurzone w wodzie.
Nakrętkę poluzować i pozostawić butlę na kilka dni w ciepłym i jasnym, nasłonecznionym miejscu.
Następnie wstawić w ciemne, ale ciepłe miejsce - najlepiej do kuchennej szafki.
Pozostawić do zakończenia fermentacji - trwa ona zazwyczaj 4-6 tygodni, w zależności od temperatury otoczenia.
Sprawdzać co jakiś czas, czy na powierzchni nie pojawia się pleśń - wówczas trzeba całość wyrzucić i zacząć proces produkcji od początku.
Najlepiej na ocet domowy nadają się rodzime odmiany jabłek (najlepiej z własnego drzewa, niepryskane, niewoskowane) - renety czy antonówki, ale można dodać też inne dla polepszenia aromatu, smaku i koloru - papierówki, malinówki, gala...