Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet z jabłek

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 2 kg
cukier 20 dkg
drożdże 2 dkg
woda 8 szklanek

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet z jabłek

Kroki postępowania

1
Jabłka umyć,usunąć gniazda nasienne i ogonki.Pokroić w dowolne kształty.Zalać przegotowaną i ostudzoną wodą z dodatkiem drożdży i cukru, w naczyniu emaliowanym lub kamiennym.Naczynie przykryć ściereczką ,odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce.Dwa razy dziennie , przemieszać łyżką drewnianą.
Krok 1 - Ocet z jabłek foto
2
Płyn przelać przez sito,sok odcisnąć.Wlać do butelek,szyjkę butelki obwiązać gazą.Odstawić na 40 dni.
Krok 2 - Ocet z jabłek foto
3
Tak przygotowany ocet ,można użyć jako przyprawę do przeróżnych dań, ew.pić 2 razy dziennie po 2 łyżki ,rozpuszczone w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Zalecane w diecie odchudzajacej czy dla lepszego trawienia.
Krok 3 - Ocet z jabłek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 03.02.2016 21:04
Fajny przepis
IZABELA29 26.08.2014 08:50
nigdy nie robiłam
Beata23 30.12.2013 17:46
domowy najlepszy
ONY_za_kare 09.12.2013 17:54
ale super pomysl!
gosia56 21.09.2013 14:26
jeszcze nigdy nie robiłam
Łukasz15 30.06.2013 09:52
Świetny przepis
Grazyna0211 02.04.2013 14:48
dobry i praktyczny przepis
smakoszek 24.03.2013 22:07
ciekawy pomysł,nie ma to jak swój wyrób
jordi 01.03.2013 00:12
ciekawy przepis,dobrze,że zbliża się lato i świeże jabłka
Wacław 06.02.2013 08:51
drożdże nie są koniecznym dodatkiem,jednak drożdże przyspieszają proces fermentacji,bez nich ocet będzie również spełniał swoją rolę
pacpaw 05.02.2013 21:13
drożdże są koniecznym dodatkiem? ich pominięcie zepsuje przepis?
Motorek 04.02.2013 08:34
bardzo fajny taki swojski ocet
mirosława4 02.02.2013 15:34
robiłam z obierek i bez drożdży też jest dobry :)
Mirka-Ludomila 02.02.2013 09:58
właśnie słyszałam, że jest dobry na odchudzanie
Natalia/tubisiek 23.01.2013 10:25
nigdy go sama nie robiłam ale chyba będę musiała zacząć ;)
Grażyna13 19.01.2013 15:38
dzięki za przepis, jak latem będę miała swoje jabłka, to zrobię :)
MAR3STA 14.01.2013 16:44
super
olkaaa 13.01.2013 11:22
przydatny przepis
misia53 13.01.2013 06:59
Warto by zrobić ...co swoje ,to swoje.....
Seba 09.01.2013 08:52
bardzo fajny przepis
barbara11561 03.01.2013 16:51
ja też zrobiłam i właśnie sobie leżakuje:)
Ada-Gaba 02.01.2013 07:59
ciekawy przepis
romanrafal
romanrafal 01.01.2013 10:09
przydatny przepis
Katarzyna54 29.12.2012 17:33
muszę spróbować!
Klausia 29.12.2012 11:20
Nie wiedziałam, że nawet ocet samemu da się zrobić :D Może kiedyś zrobię :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak