Dorsz z sosem porowym

Dorsz z sosem porowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    500 g
  • mąka pszenna

    2 łyż.
  • przyprawa do ryb

    1 łyżecz.
  • olej do smażenia

    2 łyż.
  • por (biała część)

    100 g
  • masło

    2 łyż.
  • rosół

    1/2 łyż.
  • śmietana 30%

    200 ml
  • mąka pszenna

    1 łyżecz.
  • natka pietruszki

    1 łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    1/4 łyżecz.
  • ziemniaki

    4 szt.
  • olej

    1 łyż.
  • sól

    1/2 łyżecz.
  • pieprz

    1 szczypta
  • chili

    1 szczypta
  • czosnek granulowany

    1/2 łyżecz.
  • rozmaryn

    1/2 łyżecz.
  • bazylia

    1/2 łyżecz.
  • natka pietruszki

    1 łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dorsz z sosem porowym
Smażona ryba: Filety z ryby rozmrażam, pozostawiam na sitku do osączenia, osuszam papierowym ręcznikiem. Kawałki ryby oprószam z obydwu stron przyprawą i odkładam na pół godziny do lodówki.
Krok 2 - Dorsz z sosem porowym
Po tym czasie obtaczam rybę dokładnie w mące, strzepuję jej nadmiar i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron. Osączam na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Dorsz z sosem porowym
Sos porowo-śmietanowy: Białą część pora siekam w cienkie plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam posiekany por i smażę kilka minut.
Krok 4 - Dorsz z sosem porowym
Kiedy zmięknie wlewam do niego pół szklanki rosołu i przykrywam pokrywką, duszę aż całkowicie zmięknie. Wtedy wlewam śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzam do zagotowania. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łączę z posiekaną natką pietruszki.
Krok 5 - Dorsz z sosem porowym
Smażone łódeczki ziemniaczane: Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki (łódeczki). Oliwę rozgrzewam na dużej teflonowej patelni. Układam na niej pokrojone w łódeczki ziemniaki w jednej warstwie i smażę je na średnim ogniu około 5 minut, aż się zezłocą. Wtedy przewracam ziemniaki na drugą stronę i zrumieniam około 5 minut. Zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i duszę całość, aż ziemniaki zmiękną, trwa to około 5 minut. Dodaję przyprawy i zioła do usmażonych miękkich ziemniaków i lekko wstrząsam patelnią, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Ziemniaczki smażę jeszcze chwilę z przyprawami około 2-3 minut. Osączam łódeczki na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Krok 6 - Dorsz z sosem porowym
Na talerz wykładam kilka usmażonych łódeczek ziemniaczanych, porcję sosu porowo-śmietanowego, na którym kładę kawałek usmażonej ryby. Dekoruję natką pietruszki i od razu podaję. Potrawa wspaniale smakuje z pszenicznym piwem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

18.02.2017 23:13
Wygląda pięknie

[email protected]

13.11.2016 18:52
Wygląda apetycznie

Ada-Gaba

29.07.2016 18:18
pyszny obiadek

Grazyna0211

27.06.2016 09:38
smaczna ryba

IZABELA29

19.12.2015 14:05
i w tym roku przyjechał do mnie z Kołobrzegu pyszna rybka

Gracer

14.07.2015 08:35
super przepis

ben-ka

20.01.2015 11:03
Rybkę, to i ja bardzo lubię.

bietka

28.12.2014 08:14
smaczna rybka :)

msmariusz

16.10.2014 23:52
fajnie wygląda

Pani Domu

11.10.2014 20:41
z pewnością pyszna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat