Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
mleko
woda gazowana
jajko
proszek do pieczenia
Czosnek suszony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
masło
cebula
Pieprz biały mielony Prymat
majeranek
Kminek mielony Prymat
olej
Bułka tarta klasyczna Prymat
kapusta kiszona
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą.

Kroki postępowania

1
Zrobiłam ciasto naleśnikowe(o typowo naleśnikowej konsystencji, proporcje wymierzane na oko, poza tym zrobiłam ponad 30 sztuk krokietów zatem sądzę, że podawanie ile czego zużyłam może być nieco bezcelowe)z mąki, mleka, wody mineralnej gazowanej, 3 jajek, proszku do pieczenia, odrobiny oleju, sporej dawki czosnku granulowanego oraz z dodatkiem około 3 łyżek kucharka uniwersalnego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam trzepaczką, porządnie rozcierając, by nie było grudek.Smażyłam standardowo naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
Krok 1 - Krokiety z kapustą. foto
2
W międzyczasie, jak naleśniki się smażyły na bieżąco,pokroiłam sobie cebulę w kosteczkę.Podsmażałam cebulę na maśle.Po chwili do podsmażonej cebuli dodałam kapustę kiszoną.Za moment dodałam do cebuli i kapusty przyprawy(pieprz czarny i biały, majeranek, kminek, słodką paprykę oraz oregano) oraz ketchup.Chwilkę jeszcze razem podsmażałam. Następnie kapustę z cebulką, ketchupem i przyprawami rozciapałam na papkę blenderem.Gdy farsz był gotowy, a naleśniki usmażone przeszłam do smarowania i zawijania naleśników, by w końcu nadać im właściwą postać krokietów.
Krok 2 - Krokiety z kapustą. foto
3
Każdy naleśnik smarowałam farszem. Krokiety zwijałam na dwa sposoby. Pierwszy sposób polegał na tym, że składałam boki naleśnika do środka. Następnie składałam obie górne części do środka, do połowy.A potem jeszcze raz tak ułożoną całość składałam na pół.W drugim sposobie także składałam oba boki naleśnika do środka.A następnie składałam tak ułożony naleśnik od góry na trzy części.Każdego złożonego krokieta obtaczałam w jajku, a następnie w bułce tartej.Obsmażałam krokiety z obu stron na uprzednio rozgrzanej patelni w sporej ilości oleju.
Krok 3 - Krokiety z kapustą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 24.11.2013 17:43
pyszne krokiety
as28 06.08.2013 16:14
fajne krokiety
fotoviderek 01.05.2013 08:14
Uwielbiam takie krokiety :)
ilka_86 28.12.2012 17:11
pyszne danie
Bogusiaz 28.12.2012 16:02
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak