Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z bakaliami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
cukier puder 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 5 szt
białko 5 szt
mleko 0,5 szkl
mak 400 g
jajko 1 szt
cukier 1 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szkl
aromat migdałowy 7 ml
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z bakaliami

Masa makowa:
Mak gotować godzinę na wolnym ogniu, wystudzić i zmielić. Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po żółtku, gdy masa będzie już puszysta dodać stopniowo mąkę, podlewając mlekiem. Na koniec dodać ubitą pianę i wymieszać delikatnie ciasto. Rozdzielić na 2 częsci, jedną część wyłożyć na blachę na to masa makowa i druga czesc ciasta wylać na mak (można ją delikatnie rozrzedzić mlekiem). Piec 45 min w temp 200 st. C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 20.02.2013 21:21
Mój mąż pewnie by się takim zajadał non stop!
irenka 03.01.2013 19:58
pycha,lubię
EmciaPichci 01.01.2013 14:58
mniam :)
parysek10 28.12.2012 12:38
bardzo smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak