Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pomarańczowy z cappuccino

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 łyżki
masło roztopione 3 łyżki
cukier 1 szkl
mascarpone 450 gram
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jajko 4 szt
śmietana gęsta 1/2 szkl
cappuccino śmietankowe 1 łyżka
cynamon 1/4 łyżeczki
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
cappuccino do posypania
orzechy do ozdoby
orzechy włoskie 1,5 mielone
ciastka 80 zbożowe
ser biały 450 (twarogowy)
sok pomarańczowy 1/4 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pomarańczowy z cappuccino

Długo zastanawiałam się jakie słodkości upiec na Święta.

Zawsze na stole w Boże Narodzenie musi u mnie gościć strucla makowa - którą uwielbia mój Tata, resztę mogę urozmaicać wedle moich upodobań, no i oczywiście upodobań moich bliskich, bo to z myślą o Nich zawsze gotuję, czy piekę....

Sernik zrobiłam wg przepisu Kingi Paruzel i naprawdę polecam!

Cała rodzina się nim zajadała, wszystkim bardzo smakował.

Spód z orzechów włoskich i ciastek zbożowych, masa z sera białego i mascarpone.

Sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i cappuccino śmietankowe <3

NIEBO W GĘBIE :D

Idealnie pasuje na zimowe wieczory do kubka gorącej kawy lub herbaty:)

Piekarnik podgrzewamy do 160º C na funkcji pieczenie góra i dół. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 22-cm wykładamy papierem śniadaniowym.

W misce mieszamy orzechy, cukier, zmielone ciastka oraz masło.

Mocno wgniatamy w naszą foremkę. Pieczemy 15 min. Wyciągamy z piekarnika.

Temperaturę piekarnika podnosimy do 230 stopni.

W misce miksujemy ser biały - twaróg, mascarpone, szklankę cukru i mąkę. Dodajemy po jednym jajku, wlewamy śmietanę. Do soku z pomarańczy wsypujemy cappuccino i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do naszej masy serowej i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlewamy do formy na przygotowany spód i pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i kontynuujemy pieczenie przez następną godzinę. Po godzinie nie wyjmujemy ciasta z piekarnika, tylko studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny. Gotowy sernik posypujemy cappuccino i dekorujemy orzechami.

Mój niestety trochę pękł, ale jest to moja wina bo za szybko chciałam wyjąć z foremki :)

Mimo to sernik zniknął w niecałe dwa dni :)

Polecam! :)))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 22.01.2017 18:26
super połączenie
Patrycja33 20.08.2016 15:34
ciekawe polaczenie!
trufelek 02.01.2013 14:33
Bardzo smaczny! polecam :)
babajaga1969 29.12.2012 17:38
pyszny
adelajda 28.12.2012 19:53
smaczny na pewno !
trufelek 28.12.2012 15:32
smakuje nieziemsko :) i naprawdę polecam! Pyszne połączenie :))) Sok pomarańczowy najlepiej dodać świeżo wyciśnięty, ale można też z kartonika.
eMMe 28.12.2012 13:08
ciekawie wygląda:)
parysek10 28.12.2012 12:42
musi smakować nieziemsko
cooleczka 28.12.2012 12:10
brzmi wybornie, warto poświęcić więcej czasu na jego przygotowanie :)
wyattearp 28.12.2012 11:49
fajne
Monika58 28.12.2012 11:40
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak