Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bambo

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 20 dag
cukier puder 20 dag
cukier waniliowy 1 szt
jajko 6 szt
mąka 3 szkl
kakao 2 łyżki
rum 2 łyżki
mleko 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
mleko 2 szkl
budyń śmietankowy 1 szt
cukier puder 5 łyżek
masło 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bambo

Miękką margarynę ucieramy z cukrami, wbijamy jajka, wsypujemy powoli mąkę i proszek do pieczenia, połączyć z mlekiem.
Dzielimy ciasto na pół , do jednej części dodajemy dobrej jakości kakao i rum, wylewamy je do formy, na to białe ciasto, układamy pokrojone w ćwiartki brzoskwinie, pieczemy w nagrzany,m do 180 stopni piekarniku około 50 minut.
Na mleku gotujemy duży budyń, (taki na 3/4 litra mleka), po wystudzeniu ucieramy go z masłem i cukrem pudrem, smarujemy ciasto,a na wierzch wykładamy płatki migdałowe wymieszane ze skórką pomarańczową i rodzynkami, albo bakaliami do keksu przesmażone delikatnie na 1-2 łyżce masła.
W sumie to ciasto ma dużo wspólnego ze znanym"Fale Dunaju", ale te brzoskwinie i sama posypka nadają jej wspaniały smak

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 28.12.2012 12:08
lepsze kiedy postoi trochę, ale nie zawsze to się udaje, znika szybko :)
halina17 27.12.2012 19:46
Dobre ciasto.
Monika111 27.12.2012 19:33
Fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak